Ooglidcorrecties

Ooglidcorrecties

Ooglift of hangend bovenste ooglid (dermatochalasis)

Een huidteveel in de boven- of onderoogleden wordt dermatochalasis genoemd. De belangrijkste oorzaak is het bindweefsel dat zijn elasticiteit verliest, waardoor de huid steeds meer gaat “overhangen”. De heelkundige ingreep om huidteveel te corrigeren noemt een blefaroplastiek.

Ptosis

Ptosis is een laagstand van het bovenooglid. De boog van het bovenooglid staat te laag waardoor er een beperking van het gezichtsveld optreedt. Er zijn diverse aandoeningen, waaronder neurologische ziektebeelden, die dit kunnen veroorzaken. De meest frequente oorzaak is de spier van het bovenooglid die zijn grip verliest, waardoor het ooglid zakt.

Ectropion

Ectropion betekent dat het onderooglid naar buiten gedraaid is. Deze afwijking is cosmetisch storend omdat het bindvlies aan de binnenzijde van het onderooglid zichtbaar rood wordt, tevens kan het traanklachten veroorzaken. De meest frequente oorzaak is dat de bindweefsels die het ooglid ondersteunen hun stevigheid verliezen.

Entropion

Entropion betekent dat het onderooglid naar binnen gedraaid is. Deze aandoening is functioneel storend omdat de wimpers van het onderooglid tegen het oogoppervlak wrijven. Dit veroorzaakt irritatie en herhaalde oogontstekingen. Een steeds lakser wordend onderooglid ten gevolge van de leeftijd is bijna altijd de oorzaak.

Tumoren van het ooglid

De huid en het bindweefsel van de oogleden is gevoelig voor het ontwikkelen van goedaardige en kwaadaardige tumoren. Goedaardige tumoren worden gekenmerkt door een trage of afwezige groei. Ze hebben respect voor en bewaren de architectuur van het ooglid. Minder frequent zijn de kwaadaardige tumoren. Ze kunnen lokaal groeien waardoor de structuur van het ooglid verloren gaat. Een biopsie kan noodzakelijk zijn.

Chalazion

Een chalazion is een verstopping van een talgklier in het ooglid. Het veroorzaakt een pijnloze , zichtbare zwelling. Onbehandeld kan deze zwelling langdurig ( weken tot maanden ) persisteren. Soms kan een chalazion ontsteken waardoor de zwelling pijnlijk en rood wordt, hordeolum genaamd. Dit komt frequent voor, zowel bij kinderen als volwassenen. Bepaalde huidaandoeningen zoals rosacea zijn hiermee geassocieerd.

Een chalazion kan spontaan verdwijnen. De conventionele behandeling bestaat uit een goede ooglidrandhygiëne en het aanbrengen van lokale warmte en massage, gecombineerd met antibiotica. Indien het letsel te groot of langdurig aanwezig is, wordt aan de binnenkant van het ooglid een kleine snede te maken onder lokale verdoving.